vrijdag 17 mei 2013

Eenvoudig leven (8)


Vertrouw op de HEER met heel je hart,
steun niet op eigen inzicht.
Het zal je sterken als een medicijn,
het verkwikt je lichaam.
Spreuken 3: 5, 8

Het regent. De wind is koud en al even koude regendruppels prikken in mijn nog warme gezicht.
Mijn dochter, die mopperde omdat we niet met de auto gingen, hoor ik na een poosje vrolijk achter me fluiten. Wat geniet ik intens van dit fietstochtje. Bij een stoplicht valt het felle groen van een struik me op en herinnert me eraan dat het toch eigenlijk wel wat frisjes is voor de tijd van het jaar. Later op de avond, als we weer naar huis gaan, regent het nog steeds en ik ben er blij mee. Als ik zo fiets dan vóel ik dat ik lééf!



Mijn gedachten gaan terug naar zo'n 3 jaar geleden toen ik erg last had van paniek en een soort van hyperventilatie. Het was zo erg dat ik amper naar buiten durfde. Dit jaar is voor het eerst dat ik echt weer kan genieten van alles wat ik onderneem. Ik ben enorm dankbaar en me bewust van het feit dat 'genieten van het goede' een prachtige gave van God is. Een genadige gave ook! Het is echt dankzij Gods goedheid, kracht en genade dat ik de dingen die ik toen even moest laten liggen, weer op kan pakken met vreugde.
Dat wil ik nooit vergeten, daar wil ik hem echt voor prijzen!


Ik zou kunnen zeggen dat dit een zwak punt van mij is, dat misschien altijd wel op de loer zal blijven liggen, maar daarmee zou ik maar een halve waarheid uitspreken. En nu kom ik bij het 'eenvoudige leven', waarbij het zo belangrijk is dat mijn daden, woorden en gedachten één zijn en met Gods woord overeenstemmen. Want er is niet hier of daar een zwakheid in mij, de waarheid is dat ik zwak bén. Ik heb God zo nodig, al voor het volgende hapje zuurstof dat ik neem! Schrik nu niet al te hard, want ik zeg er gelijk bij dat dat het probleem niet is! Het probleem is niet dat ik... dat wij zwak zijn en dat God dat niet weet en veel te veel van ons verwacht. Integendeel, wat een mooie tekst is dat toch, dat God wéét wat Hij van ons kan verwachten en dat Hij weet dat wij stof zijn! Een prachtige, bemoedigende tekst voor alle tijden. 
Het probleem is dat ik het zelf niet zie en steeds weer vergeet. Zowel in mijn gaven en talenten (die we sterke kanten noemen) als die dingen die me niet zo eigen zijn, in beide gevallen ben ik volkomen afhankelijk van Gods kracht die in mij werkt. En in plaats van op onze eigen inzichten, op onze sterke kanten te vertrouwen, zouden we dat moeten afleren en al ons vertrouwen op onze God moeten stellen. 

Wat zal er dan gebeuren? Dan zullen we beseffen dat zonder God niets mogelijk is. Dat is de ene kant. De andere kant is dat alles mogelijk is door Christus. Veel meer dan ik nu durf te dromen en te hopen. Dat is mijn verlangen: Dat we Zijn heerlijke kracht zullen zien schitteren door Zijn kinderen heen!
  

8 opmerkingen:

  1. Mooi Lieneke, zo waar! Deuteronomium 31:8 sprak mij aan deze week :) .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Samen met de tekst uit spreuken, die mij ook trof, en die jij nu hieer plaatst! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat weet ik toch eigenlijk weinig van je.. Erg herkenbaar, en het is heerlijk als je weer genieten kan van kleine en grote dingen! Ik hou van je!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mooi, zoals jij het beschrijft. Zo'n tochtje door de regen kan je toch maar op mooie gedachten brengen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi Lieneke en dank dat je dit deelt! Denk ook aan de mooie tekst nu Ik vermag alle dingen door Christus Die mij kracht geeft Fil 4:13!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank jullie wel voor je lieve reakties! En aanvullende teksten! Ik heb er nog verder over doorgedacht en het op een andere manier doorgegeven in een andere blog, die kun je lezen op: www.zendingenthuisfront.blogspot.nl
    Liefs,
    Lien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben zo blij dat er nog iemand geniet van de regen! Ik heb er nog een week regen voor over ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die krijg je dan ook bij deze!;-) Vandaag een heerlijke regenwandeling gemaakt, daar kom ik in een volgende blog op terug.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.