dinsdag 15 januari 2013

De bruid van Koning Jezus



'Midden in het nieuws dat wereldwijde gevolgen zal hebben, denkt Hij aan de persoonlijke gevolgen voor één meisje...

Hoop



Het weekend is weer voorbij, een nieuwe week is weer begonnen. Niet alleen buiten, maar ook in mijn hart is de Zon weer gaan schijnen, na het lezen van een prachtige tekst in Leviticus (dacht ik). Daar staat dat de hogepriester zijn kleren niet mocht scheuren en zijn haar en baard niet mocht laten groeien! Dat deden ze vroeger als er gerouwd werd of als men berouw had… en als ik probeer te bedenken welke gemoedstoestand daarbij hoort, dan komt het woord ‘wanhopig’ bij me op. De situatie is zó ernstig dat er geen hoop meer kan zijn, einde verhaal… 

En nu deze tekst, die heen wijst naar Christus als Hogepriester, die meer dan 2000 jaar geleden met álle zonden en tekortkomingen en ziekten en dood heeft afgerekend! Daarom mocht de hogepriester zijn kleren niet scheuren alsof er geen hoop meer zou zijn. Er is namelijk áltijd hoop, in elke situatie, in elke pijn, in elke moeilijkheid! Omdat Jezus Overwinnaar is! En als ik dat probeer toe te passen op mezelf, dan komt toch allereerst de opvoeding van ons zestal bij me op. Wat kun je er soms een puinhoop van maken en wat schiet je hierin te kort en maak je soms met alle goede bedoelingen alles alleen maar erger… mijn hart huilt soms als ik geconfronteerd wordt met de fouten die ik maak. En soms houd ik m’n hart vast en bekruipt me een angstig gevoel als ik zie in welke wereld onze kinderen opgroeien. Is er nog wel een kans dat ze écht op een gezonde manier volwassen worden en als kinderen van God leven?

Wanhoop… weet ik wel wat dat is? Ik denk eerlijk gezegd van niet, maar het komt soms griezelig dichtbij. Als je je door deze zichtbare feiten zou laten leiden, zou je in een mum van tijd depressief genoemd worden. Als je je door deze gevoelens zou laten leiden, ja, dan kan ik me het moment voorstellen dat je je kleren pakt en ze scheurt, dat je met je handen in je haar zit en je je ondergedompeld voelt in stof en as.

Maar Godzijdank! Al in het oude testament klinkt de oproep om dit niet te doen, om niet alle hoop te verliezen, om niet te wanhopen. Jezus heeft afgedaan met al deze ellende en is bovendien opgestaan uit de dood, heeft ook deze vijand verslagen! Het is alsof ik bij elke tegenslag van buitenaf, bij elk zondebesef van binnenuit de keus mag maken en mag zeggen: ‘nee, ik wéiger om hierom te gaan wanhopen, ik weiger de moed te verliezen, ik weiger om af te gaan op het zichtbare… want Jezus Christus heeft hier voor geleden, is hiervoor gestorven… er is wel dégelijk HOOP!’

Misbruik

Heerlijk, een nieuwe roman ligt voor me. Deel 1 heeft me niet teleurgesteld en ik ga ervan uit dat deel 2 dat ook niet doet.

Mijn enige hoop!


‘Bij ons in het park staat een tentje tussen de bomen en daar woont een dakloos vrouwtje van 40.’ Zo begon iemand mij te vertellen vanochtend en het ging verder:

Dagen


‘Wie veracht de dag der kleine dingen?’

maandag 14 januari 2013

Asia Bibi


Ze zit daar maar al die tijd. Gevangen tussen vier muren. Onschuldig ter dood veroordeeld. Alleen. Hoe lang nog?

Gods zorg


Het is half 12 in de avond en ik word wakker door hard geklop op de buitendeur.

De kleine dingen die 't 'm doen


Wat suf zit ik op de bank. Na een slechte nacht weet ik weer helemaal hoe het voelt, die gebroken nachten.

Bestemming onbekend


Bestemming onbekend. Een tv-programma waarin mensen op het vliegveld rondlopen op zoek naar hun vliegtuig.


Een Schuilplaats


Soms lijkt het wel of sommige gedachten of woorden je achtervolgen. Dat kan negatief zijn, maar het kan ook positief zijn.

Ik ben het zat!



Zo, dat begint goed vandaag. Ik heb het na een half uur al hélemaal gehad!

Ogenschijnlijk klein


Soms ben je getuige van een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis. Een ontmoeting, een gesprekje, je kunt het zien of horen en het zomaar aan je voorbij laten gaan.

Ouder worden


Tijd om iets nieuws te bedenken. Het is goed en misschien ook wel leuk om ergens bewust over na te denken. Gedachten zou je bijvoorbeeld kunnen vergelijken met mensen die zo op een dag op je pad komen.

Gezellig


Er zijn dagen dat je zoveel dingen moet doen, dat je voortdurend achter jezelf aanrent. Er zijn ook dagen dat je een beetje met je ziel onder je arm loopt.

Het onmogelijke mogelijk


Soms vind ik het leven zo verwarrend. Of misschien moet ik zeggen: soms vind ik m’n eigen hart zo verwarrend. Het kan zomaar alle kanten op.
Als ik m’n broer en schoonzus hoor en de foto’s zie over hun reis naar Borneo van de zomer… En ik zie al die kinderen en hoor dat er veel meer gezinshuizen moeten komen, maar dan vooral ouderparen… dan begint m’n hart een beetje sneller te kloppen. En als ik dan thuis kom en als ik dat uitspreek en de reaktie krijg: ‘Is goed hoor, wanneer gaan we?’  Tja… dan voel ik me zo vástgeroest zitten aan alles hier en vraag me af of ik er ooit nog wel los van kom.
Dit filmpje zag ik en het is de moeite waard om het ook te bekijken!



Dat raakt mijn hart. Dan wordt het naar alle kanten toe getrokken… maar m’n leven blijft hetzelfde, heb soms niet eens de energie om mensen thuis een welkom te heten.
Ik moet er ook gelijk wel bij zeggen, dat ik dit vaker mee gemaakt heb. En ik sta er versteld van hoe m’n hart elke keer wéér in beroering komt. Terwijl ik weet dat het na een tijdje toch weer in z’n ‘oude’ staat komt en het leven toch gewoon weer verder gaat. En toch moet ik het elke keer weer even uitworstelen met God. Leef ik écht het leven zoals U dat voor mij in gedachten had? En God gaat daar zo goed mee om! Hij kent me zó goed… en brengt m’n hart weer tot rust.  

Vanochtend las ik het stukje over Elia en de weduwe in Sarefat. Ik denk dat deze vrouw God lief had en aan Hem toegewijd was, het verlangen ook kende om haar God te dienen. En nu zag ze het eind van haar leven in zicht. Het was klaar, nog één broodje te eten en haar leven was voorbij. En dan zegt God tegen Elia: ‘Ga naar Sarefat, daar is een weduwe die Ik opgedragen heb voor je te zorgen’. Dan wordt deze vrouw ingeschakeld in Gods plan, wat een vreugde! Ingeschakeld ja… maar het is het onmogelijke wat Elia van haar vraagt: Drinken en eten! Nu net wat ze niet meer heeft! En dat is nu net waarin Gods grootheid en goedheid en liefdevolle zorg zichtbaar wordt.
Mooi is dat. Wij zijn geneigd te denken: wat zijn mijn gaven, mijn talenten, waar heb ik veel van waar ik God mee kan dienen? Maar zou God niet veel liever een werk in en door ons heen doen, waardoor er geen énkele reden meer overblijft om te roemen in ons zelf? Een werk dat door Hem gedaan wordt en zichtbaar wordt in kwetsbaarheid, in zwakheid, in de onmogelijkheid?

Dan kom ik op een punt waarin ik het weer los kan laten, over kan geven. God weet het allemaal wel.
Maar het blijft nog lang na-echoën:
Onmogelijk! Mogelijk voor God!!!

Stenen muren


Hoewel wij nog niet zo vaak hebben gecampeerd, om precies te zijn 1 keer, is ons leven van de afgelopen anderhalve week toch best daarmee te vergelijken.

Beproevingen


Jakobus 1: 1- 18
Zou je graag volmaakt willen zijn? Altijd oprecht? Zou je iemand willen zijn die in niets tekort schiet? Wees eens eerlijk, wie wil dat niet?
De weg ernaar toe is helaas wat minder populair.

Schietpartij Noorwegen


Laat ik eens schrijven over een worsteling waar ik niet veel mensen over hoor, maar waarvan ik overtuigd ben niet de enige te zijn die hier mee zit.

Duiven


Als je mij zou vragen waar mijn vroegste herinneringen over duiven naar toe zou gaan… En dat is een vraag die niemand mij ooit stelt, wat ik overigens ook niemand kwalijk neemJ

vrijdag 11 januari 2013

'De navolging van Christus' van Thomas A Kempis


Je bezighouden met moeilijke, diepzinnige woorden en teksten maakt je niet opeens tot een goed mens:

'Leiderschap in de stijl van de Heer'


Rom. 8: 26
We worden niet gebruikt omdat we zulke perfect gerijpte en complete mensen zijn, maar omdat God het fijn vind om vaten van klei te gebruiken.

'Betty Smit' van Anthony van Kampen

Op een dag vertelde ze een bejaarde Indiaan over het evangelie.

'Toekomstige genade' van John Piper

Waar we aan lijden is nederigheid op de verkeerde plaats. De bescheidenheid heeft zich verwijderd van het orgaan ambitie en zich genesteld op het orgaan overtuiging.

'Genieten is geen zonde' van Sam Storms

'En mijn God zal vanuit Zijn rijkdom in al uw noden voorzien door u de heerlijkheid te schenken in Christus Jezus'

dinsdag 8 januari 2013

'Eindelijk Thuis' van Henri Nouwen


Eindelijk thuis.

De titel van het boek waarvan ik zojuist de laatste bladzijden heb gelezen. Ik had het al een aantal jaren eerder gelezen en herinnerde me dat het een mooi boek was. En ik werd ook deze keer niet teleurgesteld, want het heeft me weer verrast. Het verraste me onaangenaam

Een goede start van de zomervakantie


En toen was het zomervakantie!

'Gebed, een heilige opdracht' van Oswald Chambers

Gebed is voor de Zoon van God als mensenzoon van onvoorstelbare betekenis. Als gebed de hoogst mogelijke vorm is van gemeenschap tussen de Almachtige God en de Zoon des mensen, welke rol zou gebed dan niet in onze leven moeten vervullen?

'Moeder Teresa, haar leven en werk in woord en beeld'

Ik ben niets; ik ben slechts een instrument, een dun potlood in de hand van de Heer waarmee Hij schrijft wat Hem aanstaat. Hoe onvolmaakt wij ook mogen zijn, Hij schrijft altijd mooi!

maandag 7 januari 2013

'De man die God geloofde' van Hudson Taylor

O moeder, ik kan u niet zeggen, ik kan niet beschrijven, hoezeer ik ernaar verlang een zendeling te zijn;

E.B. Pusey


Wat uw moeite of smart ook is
neem iedere druppel uit uw beker aan
uit de hand van de Almachtige.

Eten


Heerlijk om zomaar even een beetje te schrijven. In m’n hoofd bedenk ik alles, maar waarom zet ik het niet wat vaker op papier? Zo kan ik me bijvoorbeeld uren vermaken door over eten te denkenJ!

Tijdens de zwangerschap


De laatste tijd zie ik iets in mezelf, wat ik eigenlijk helemaal niet wil zien.

Liefde


Hoe kan een mens zo ver komen dat je, als oudere man, ‘hallo, lekker stuk van me’, tegen een wildvreemde jongere vrouw zegt. Plaatsvervangende schaamte voelde ik in me opkomen!

Parkeren


Nietsvermoedend rijd ik rustig de straat van onze huisarts in. Van tevoren een schietgebedje opzendend

Worship

Vorig jaar nam ik het besluit om te stoppen met zingen in het worshipteam. Nu verlang ik er soms wel weer naar om te zingen.

Bidden in de gebedskamer




Twee uur lang in een kamer zitten, die bekend staat als de gebedskamer in het koerdenhuis. Dat ga ik straks doen. We zitten in een ‘week van gebed’. Er is geprobeerd een hele week lang 7 x 24 uur mensen in deze kamer te laten bidden.

'Doelgericht leven' van Rick Warren

God brengt de vrucht van de Geest in ons leven tot ontwikkeling door omstandigheden in ons leven toe te staan waarin we worden verleid om precies de tegenovergestelde eigenschap tot uitdrukking te brengen.

'Samen horen'

Blz. 13
Filipenzen 4: 4
Wat Paulus doet is: je erop wijzen dat het voor alles zaak is, de situatie waar je in verkeert, ondergeschikt te maken aan de wetenschap dat de Heere God, die jou kent, alles van je afweet.
De praktijk heeft allang bewezen dat het nooit de feiten op zichzelf zijn die je uit balans brengen, maar dat het afhangt van je reaktie daarop.

zondag 6 januari 2013

Bijbelstudie Beth Moore

De afgelopen 3 maanden ben ik bezig geweest met een Bijbelstudieserie van Beth Moore. De dvd's zijn bekeken, het werkboek is ook uit. De serie heet: God op Zijn Woord vertrouwen' en ik vond het af en toe best confronterend.

Luisteren

                                    
Luisteren is heel moeilijk. Om te luisteren moet je innerlijk stevig staan en jezelf niet meer hoeven te bewijzen met praten en argumenteren.

Nieuw denken


Soms is het goed om onzin op papier te zetten. Dan staat het maar eens zwart op wit en kun je er nog eens naar terug grijpen in tijden dat je het nodig hebt.
Als ik zo om meheen kijk in de wereld, ja, dan voel ik me weleens erg dom.

De man van Eneco


Wat er allemaal door je hoofd kan gaan als er ineens iemand voor de deur staat, die beweerd van de Eneco te zijn en even naar de gasmeter wil kijken! Ik laat de man binnen en constateer na 5 minuten dat hij de buitendeur open heeft laten staan.

'Als het regent in de bergen'


Blz. 26/27
Het maakt weinig uit met welk werk we bezig zijn. Zolang God het ons in handen geeft, is de betrouwbare uitvoering van het één niet belangrijker dan van het ander.

'Waar haal ik de tijd vandaan?' van Sally Mc Clung

Stille tijd

  • Als we het niet doen, zien we de dingen niet langer vanuit Zijn Goddelijke perspectief. Alleen als we zien wat God zegt, kunnen we Zijn kijk op de dingen hebben.  (Psalm 119: 102)

Een heiligdom

Mijn keukentafel is voor mij een trefpunt.
Want daar ontmoet ik elke dag mijn Heer.

Fascinerend wereldbeeld


Fascinerend, vind je niet? Een zaadje dat je in de grond stopt en het geheim wat daar plaatsvindt, het schiet wortel, onzichtbaar voor de wereld, maar al gauw of na een langere poos, wordt het zichtbaar boven de grond en groeit het uiteindelijk uit tot een reusachtige boom, of struik, of plant, of bloem, of grassprietje.

'Je kunt het' van Claudia Muhlan

5 stellingen die verklaren hoe een mens opgebrand raakt en hoe het vermeden kan worden.

Quotes

Heerlijk om met een goed boek op de bank of aan tafel te zitten!

zaterdag 5 januari 2013